Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΙΤΕ (SHEA BUTTER)   Καλημέρα σας!!! Μάλλον καλησπέρα γιατί πέρασε και η ώρα...!!! Κοιμηθήκαμε λίγο παραπάνω γιατί είχαμε ένα λίγο κουραστικό σαββατοκύριακο... Ήταν, βλέπετε το Bazaar στο Kaka στον Εύοσμο. Θα ανεβάσω αργότερα μερικές φωτό να πάρετετε μια μικρή γεύση!!! 
   Σήμερα λέω να σας πω μερικά λόγια για το βούτυρο Καριτέ. Αυτό το, πραγματικά υπέροχο βούτυρο, που τόσες χρήσεις έχει!!! Λοιπόν, Το Ιερό δέντρο απο τις σαβάνες της Δυτικής  Αφρική, του οποίου το όνομα σημαίνει Ζωή, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Φύεται μόνο σε άγριο μορφή. Φτάνει σε ύψος τα 20 μέτρα και μπορεί να ζήσει έως και 3 αιώνες. Οι οβάλ καρποί του μοιάζουν με μεγάλα καρύδια, πράσινου χρώματος και οριμάζουν την περίοδο των καταιγίδων (απο Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο). Και ο πηρήνας αυτού του καρπού κρύβει ένα σπόρο που ξεχειλίζει απο λιπώδεις ουσίες και βιταμίνες! 
   Το Καριτέ λοιπόν, αποτελείται κατά 4%-6% από πολυακόρεστα βασικά λιπαρά οξέα (ω6 ή βιταμίνη F), κατά 33-50% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ), κατά 36-47% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (κατά κύριο λόγο στεατικό και λιγότερο παλμιτικό οξύ και από ασαπωνοποίητα συστατικά κατά 3-11%. Τα τελευταία περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), καροτένια (πρόδρομα της βιταμίνης Α) και φλαβονοειδή όπως κατεχίνες, τριτερπένια με αντιφλογιστικές ιδιότητες, φυτοστερόλες και καριτένη. Στην κοσμετολογία θεωρείται άριστο προστατευτικό, επουλωτικό, θρεπτικό και αναπλαστικό των κυττάρων του δέρματος με αντιγηραντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη φροντίδα των μαλλιών και για προστασία από τον ήλιο. Το καριτέ δεν είναι απλά ένα συστατικό, είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο καλλυντικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι χωρίς καμιά άλλη προσθήκη. Αφήνει το δέρμα απόλυτα ενυδατωμένο. μαλακό και απαλό!
   Έτσι, απλά για να ξέρουμε την επόμενη φορά που θα δούμε ένα προϊόν να αναγράφει σαν ένα απο τα συστατικά το Καριτέ, να μην αναφωνούμε "ΩΩΩΩΩωωωωωωω...!!!", εντυπωσιασμένοι, χωρίς στην ουσία να ξέρουμε τι είναι αυτο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου